Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Kšefty predsedníčky Európskej komisie. Predražené vakcíny, ktoré nikto nepotrebuje

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová čelí vážnym obvineniam týkajúcim sa jej úlohy v rokovaniach o veľkej zmluve na nákup vakcín s firmou Pfizer. Netransparentné rokovania, prudko rastúce náklady a zbytočne zlikvidované dávky vakcín vyvolali viacero vyšetrovaní a súdnych sporov. Kritici tvrdia, že tajné rokovania obchádzali zavedené protokoly a viedli k značným finančným stratám pre európskych daňovníkov.

“Nákup takmer dvoch miliárd vakcín od Pfizeru dohodla Ursula von der Leyenová cez telefón a napriek vyšetrovaniu európskeho prokurátora a súdnym konaniam odmieta zverejniť obsah tejto komunikácie. Napriek tomu, že v nej dohodla zmluvu, na základe ktorej museli členské štáty nakúpiť vakcíny za 19,50 eura, hoci predtým ich v menšom množstve nakupovali za 15,50 eur. Lenže škody pre európskych daňovníkov sú v skutočnosti ešte vyššie a výdavky na vakcíny úplne absurdné,” upozorňuje Branislav Ondruš.

Tajné rokovania a rastúce náklady

V roku 2021, uprostred vrcholiacej pandémie COVID-19, Ursula von der Leyenová rokovala o veľkej zmluve s firmou Pfizer na nákup až 1,8 miliardy dávok vakcín. Rokovania, údajne vedené prostredníctvom textových správ medzi von der Leyenovou a generálnym riaditeľom Pfizeru Albertom Bourlom, vyvolali obavy kvôli ich nedostatku transparentnosti. Prvotné správy naznačovali, že vakcíny boli pôvodne ocenené na 15,50 eur za dávku, ale neskôr sa cena zvýšila na 19,50 eur za dávku.

“Celý von der Leyenovej kontrakt mal hodnotu 35 miliárd eur. Pri jeho schvaľovaní sa zámerne vyhla expertnej komisii, ktorá ho mala posúdiť. A hoci jej zasadanie už bolo naplánované, von der
Leyenovej ľudia ho nikdy nezvolali. Experti by totiž zistili nielen absurdný nárast ceny, ale zhodnotili by aj reálnosť potreby takého množstva vakcín od jedného výrobcu na 5 rokov. A niet pochýb, že mohli predísť tomu, čo sa teraz v členských štátoch s vakcínami deje,”
vysvetľuje Branislav Ondruš.

V roku 2021 európske štáty nakupovali vakcíny aj od iných výrobcov a zároveň bolo zrejmé, že
uprednostnia dobrovoľné očkovanie. Vzhľadom na vtedajšiu verejnú diskusiu bolo jasné, že desiatky
miliónov Európanov sa očkovať nedajú, alebo odmietnu posilňovacie dávky po negatívnych
príznakoch po prvej. “Keby šéfka eurokomisie brala ohľad na tieto fakty a nie brutálne zisky americkej farmafirmy, mohli sme sa vyhnúť potrebe ničiť stovky miliónov zaplatených, ale nevyužitých vakcín.”

Desiatky miliónov nepotrebných vakcín

Portál Politico niekoľko mesiacov pátral, čo sa deje s vakcínami proti kovidu a jeho zistenia sú šokujúce. Na základe informácií získaných od úradov jednotlivých členských štátov zistil, že len vlani museli zlikvidovať vakcíny za vyše 4 miliardy eur. “Lenže také Francúzsko, Poľsko, čo Grécko alebo susedné Česko tieto údaje taja a odmietli ich zverejniť, a keďže ide o veľké štáty, reálne sa táto suma blíži k piatim miliardám,” komentuje Ondruš.

Postup Európskej komisie spôsobil, že členské štáty nakúpili viac ako tri dávky vakcín na jedného obyvateľa. Podľa Branislava Ondruša už toto množstvo znie ako jasný nezmysel. Len vlani ich pritom zlikvidovali minimálne 320 miliónov. Najviac zbytočných vakcín – až 83 miliónov – vykázalo Nemecko, Taliansko vyše 49 miliónov a vyše 17 miliónové Holandsko zlikvidovalo vyše 16 miliónov dávok vakcín. Aj celoeurópsky priemer počtu zlikvidovaných vakcín vychádza na takmer jednu dávku na obyvateľa.

“V skutočnosti sú škody spôsobené zlým manažmentom nákupu vakcín ešte vyššie. Tie vyše 4 miliardy eur sú totiž len škody spôsobené nákupom nepotrebných vakcín, ďalšie stovky miliónov museli dať členské štáty na ich skladovanie a potom na ich likvidáciu. Vakcíny totiž nie je možné len tak vyliať do odpadu a problém je, že tých, ktoré už máme sa nevieme zbaviť ani darovaním, lebo ich v takom množstve a kvôli blížiacej sa expirácii od nás nikto nechce ani len zadarmo.”

Problém má aj Slovensko

“Táto situácia sa, prirodzene, týka aj Slovenska. Ministerstvo zdravotníctva vlani v júli priznalo, že na likvidáciu sú odsúdené vyše 4 milióny nakúpených a zaplatených vakcín, ktoré sme medzitým museli s veľkými nákladmi špeciálne skladovať. Naďalej máme v skladových zásobách 1 129 066 dávok vakcín proti kovidu a ďalšie stotisíce nám naďalej prichádzajú každý rok. Zmluva s Phizerom – presne tá, ktorú utajene dojednala Ursula von der Leyenová – nás totiž zaväzuje nakupovať a platiť aj za vakcíny, ktoré v skutočnosti nepotrebujeme,” vyhlásil Ondruš.

“Tá zmluva je taká absurdná, že vlani k nej predchádzajúca vláda podpísala dodatok, podľa ktorého Slovensko musí do roku 2026 nakúpiť 1 872 016 dávok, ktoré nepotrebujeme, takže v skutočnosti z nich 1 226 880 Phizer nikdy na Slovensko nedoručí, lebo sme ich formálne darovali rozvojovým krajinám. Takže z vašich daní zaplatíme 24 miliónov eur za niečo, čo nikdy neuvidíme, lebo to ani nepotrebujeme. Lenže vďaka von der Leyenovej kšeftu musíme.”

Ako upozorňuje Branislav Ondruš, do medzinárodného darovacieho mechanizmu COVAX pcháme vakcíny bez toho, aby sme vedeli, či ich niekto reálne potrebuje a chce. “O toto sa už Európska komisia nestará, takže je dosť dobre možné, že napokon aj tie darované vakcíny skončia v likvidácii. Ale Pfizer zarobí desiatky miliárd. Lebo von der Leyenová dohodla nevypovedateľnú zmluvu.”

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a šéf farmafirmy Pfizer Albert Bourla
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a šéf farmafirmy Pfizer Albert Bourla

Európsky parlament vlani v júli uzavrel ročné prešetrovanie postupu Európskej komisie počas pandémie. Viacerí poslanci požadovali, aby bola predvolaná aj Ursula von der Leyenová, ale väčšina to odmietla. Napriek zisteniam ombudsmanky, napriek odhaleniam audítorov, napriek vyšetrovaniu zo strany prokuratúry, napriek otvoreným súdnym konaniam. Parlament napokon prijal uznesenie, ktoré má neuveriteľných 620 bodov, ale k utajovanému kšefty šéfky Európskej komisie parlament (citujem) „zdôrazňuje, že je potrebné lepšie regulovať takéto zmluvy, aby sa zabránilo nerovnováhe v ziskoch a postavení na trhu“ a „vyjadruje poľutovanie nad nedostatočnou transparentnosťou Komisie počas niektorých fáz rokovaní o zmluvách o vakcínach.“

Ondruš podotkol, že “za toto bezzubé, úbohé a alibistické uznesenie” hlasoval aj veľký protikorupčný bojovník za záujmy obyčajných ľudí Matovičov Peter Pollák, kádeháci LexmanováŠtefanec, a, samozrejme, aj progresívci Martin Hojsík či Michal Wiezik. “Progresívne Slovensko u nás ženie ľudí na námestia a šíri nenávisť proti našej vláde v mene boja za transparentnosť, agresívne na nás útočí kvôli pomoci seniorom či iným odkázaným z verejných zdrojov a permanentne sa na nás v Bruseli sťažuje kvôli zrušeniu špeciálnej prokuratúry, lebo to vraj ohrozuje ochranu finančných záujmov EÚ. Ale keď treba reálne chrániť finančné záujmy Slovenska, keď treba odhaliť a pomenovať skutočnú netransparentnosť a keď treba potrestať vyhadzovanie peňazí slovenských pracujúcich v prospech ziskov nadnárodných korporácií, vtedy sú ticho ako voš pod chrastou, lebo ide o politickú súputníčku,” dodal Ondruš.

Vyšetrovania a právne kroky

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) a Európska prokuratúra (EPPO) začali vyšetrovať podmienky tejto zmluvy. Vyšetrovania sa zameriavajú na obvinenia z korupcie, zničenia dôkazov a konfliktu záujmov. Politico a The New York Times podali žaloby na Európsku komisiu kvôli odmietnutiu zverejniť obsah textových správ medzi von der Leyenovou a Bourlom, ktoré údajne obsahujú kľúčové informácie o rokovaniach.

Zdroje

  1. Branislav Ondruš [online] – Kšefty predsedníčky Európskej komisie (časť 3: Predražené vakcíny, ktoré nikto nepotrebuje)
  2. Politico [online] – European prosecutors take over Belgian probe into Pfizergate
  3. Politico [online] – EU stonewalls over von der Leyen’s role in multibillion-euro Pfizer vaccine deal
  4. Fierce Pharma [online] – European prosecutors probe Pfizer, EU’s vaccine deal
  5. The Brussels Times [online] – European Commission sued over von der Leyen’s secret Pfizer texts
  6. Politico [online] – Criminal complaint adds to Ursula von der Leyen’s Pfizer text woes

Populárne

Prečítajte si tiež

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude...