Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Minimálna mzda na Slovensku sa do roku 2027 zvýši takmer na 1000 eur

Parlament schválil v stredu 23.10.2024 novelu zákona, ktorá prinesie výrazné zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku. Podľa nových pravidiel by sa minimálna mzda mala do roku 2027 priblížiť k hranici 1000 eur. Tento krok má za cieľ zvýšiť životnú úroveň zamestnancov a reagovať na meniace sa ekonomické podmienky v krajine.

Minimálna mzda na Slovensku čaká významný nárast, keďže poslanci Národnej rady dnes schválili novelu zákona upravujúcu jej výpočet. Táto novela získala širokú podporu naprieč politickým spektrom, keďže za ňu hlasovalo 119 poslancov, čím sa zabezpečila ústavná väčšina.

Nový model výpočtu minimálnej mzdy počíta s nárastom podielu priemernej mzdy zo súčasných 57 % na 60 %. Tento krok by mal zabezpečiť, že minimálna mzda bude lepšie zohľadňovať životné náklady a ekonomickú stabilitu Slovenska, s cieľom dosiahnuť do roku 2027 hranicu 1000 eur. Sociálni partneri však budú mať aj naďalej možnosť dohodnúť sa na konkrétnej výške minimálnej mzdy.

Jednou z ďalších významných zmien, ktoré novela prináša, je rozšírenie miery pokrytia kolektívnym vyjednávaním. Zákon obnovuje pravidlá, ktoré umožňujú rozšíriť účinnosť reprezentatívnych kolektívnych zmlúv aj na ostatných zamestnávateľov v tom istom odvetví, čím sa zabezpečí jednotnosť sociálnych podmienok zamestnancov.

Spolu s novelou zákona o minimálnej mzde parlament prijal aj ďalšie opatrenia, ktoré majú za cieľ uľahčiť podnikateľské prostredie a zároveň chrániť práva zamestnancov. Medzi ne patrí napríklad zjednodušenie oznamovania zmien v sumách stravného a náhrad za použitie súkromného vozidla na pracovné účely. V rámci týchto zmien sa zavádzajú aj pravidlá pre náhrady za pohonné látky pre elektromobily a plug-in hybridy, ktoré zamestnanci používajú na služobných cestách.

Čo prináša minimálna mzda?

Ochrana pracujúcich pred vykorisťovaním

Minimálna mzda slúži ako obrana proti vykorisťovaniu pracujúcich tried, ktoré sú často nútené prijímať nízko platené práce za podmienok, ktoré im nedovoľujú žiť dôstojne. Týmto opatrením sa zabezpečí, že každý pracujúci dostane za svoju prácu spravodlivú odmenu.

Zabezpečenie dôstojného života pre každého

Zavedenie minimálnej mzdy je nástrojom na zabezpečenie základnej životnej úrovne, ktorá umožní každému pracujúcemu pokryť základné potreby ako bývanie, strava a zdravie. To je základný predpoklad pre spravodlivú spoločnosť, kde si každý môže užívať dôstojný život.

Redukcia ekonomickej nerovnosti

Minimálna mzda pomáha znižovať priepasť medzi bohatými a chudobnými, čím sa vytvára spoločnosť, kde je bohatstvo spravodlivejšie rozdelené. Pracujúci si zaslúžia podiel na bohatstve, ktoré vytvárajú svojou prácou.

Posilnenie solidarity a sociálnej spravodlivosti

Minimálna mzda je symbolom solidarity, kde spoločnosť uznáva právo každého človeka na spravodlivú mzdu. Tým sa podporuje idea, že každý, kto pracuje, má mať zabezpečenú aspoň minimálnu úroveň dôstojného príjmu, bez ohľadu na to, aké povolanie vykonáva.

Podpora domácich a regionálnych ekonomík

Vyššie mzdy pre pracujúcich znamenajú vyššiu kúpnu silu, čo vedie k silnejšej miestnej a regionálnej ekonomike. Podpora pracujúcich zároveň podporuje miestnych podnikateľov a znižuje potrebu globálnych korporácií profitovať na lacnej práci.

Posilnenie práv pracujúcich

Minimálna mzda posilňuje kolektívne práva pracujúcich a zvyšuje ich vyjednávaciu silu voči zamestnávateľom. Vytvára tlak na zamestnávateľov, aby zabezpečili lepšie pracovné podmienky a mzdy, čo vedie k vyššej spravodlivosti na pracovisku.

Zníženie chudoby a sociálneho vylúčenia

Minimalizácia miezd je účinným nástrojom v boji proti chudobe. Zabezpečením spravodlivej mzdy pre pracujúcich sa znižuje závislosť na štátnych dávkach, a tým sa predchádza sociálnemu vylúčeniu najzraniteľnejších skupín.

Spravodlivejšia redistribúcia bohatstva

Tým, že minimálna mzda vytvára tlak na zamestnávateľov, aby zvýšili mzdy, vedie k spravodlivejšej redistribúcii bohatstva, ktoré by inak ostávalo sústredené v rukách elít. To podporuje rovnováhu v spoločnosti a pomáha budovať stabilnejšiu ekonomiku.

Posilnenie verejného sektora

Vyššie mzdy v súkromnom sektore vytvárajú tlak aj na verejný sektor, aby ponúkal spravodlivejšie a dôstojnejšie mzdy. To vedie k lepšiemu fungovaniu verejných služieb, od zdravotníctva po vzdelávanie, a podporuje väčšiu angažovanosť občanov vo verejných záležitostiach.

Budovanie spravodlivejšej spoločnosti

Minimálna mzda je výrazom snahy o spravodlivejšiu a inkluzívnejšiu spoločnosť, kde nikto nezostane pozadu a kde je práca ohodnotená tak, aby z nej každý mohol dôstojne žiť. To je základom pre budovanie rovnostárskej a demokratickej spoločnosti, ktorá dbá na práva všetkých svojich členov.

Zdroje

  1. Národná rada Slovenskej republiky
  2. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Populárne

Prečítajte si tiež

Slovensko SPACE: Investície do vesmírneho sektora a špičkových inovácií

V rámci Programu Slovensko SPACE, Ministerstvo školstva oznámilo dopytovo-orientovanú...

Lekárske odborové združenie vyzýva vládu na okamžité riešenie situácie v zdravotníctve

Ak vláda nezačne riešiť problémy zdravotníctva, 2462 lekárov podá...

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...