Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Cielený vandalizmus spôsobil výpadky v rýchlovlakovej sieti vo Francúzsku pred začiatkom olympiády

PARÍŽ – Francúzska vysokorýchlostná železničná sieť bola terčom vandalov len niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom parížskej olympiády, čo spôsobilo výpadky a zvýšené bezpečnostné obavy počas príprav na medzinárodné podujatie.

Francúzska národná železničná spoločnosť SNCF potvrdila, že sa stala obeťou viacerých koordinovaných záškodníckych útokov, ktoré zasiahli viaceré vysokorýchlostné trate, a spôsobila tak značné narušenie dopravy.

Viaceré koordinované útoky

V stanovisku pre Newsweek uviedla francúzska národná železničná spoločnosť SNCF, že sa stala „obeťou viacerých súčasných záškodníckych útokov“, ktoré zasiahli viacero vysokorýchlostných tratí. „Boli úmyselne založené požiare na poškodenie našich zariadení,“ uviedla železničná spoločnosť a potvrdila, že na mieste má tímy, ktoré hodnotia škody a začínajú s opravami.

SNCF oznámila Newsweeku, že „TGV doprava na Atlantique, severnej a východnej línii je vážne narušená. Niektoré vlaky presmerujeme na bežné trate, ale veľký počet ich budeme musieť zrušiť.“ V rámci olympiády však aktuálne škody nududú mať dopad.

„V súčasnosti budú vysokorýchlostné vlaky smerujúce na sever a východ meškať až 1,5 až 2 hodiny,“ uviedla spoločnosť a potvrdila, že niektoré vlaky boli zrušené. Očakáva sa, že dnes bude cestovať približne 250 000 cestujúcich, pričom počas víkendu sa očakáva 800 000 cestujúcich, uviedla SNCF.

Medzinárodné služby tiež ovplyvnené

Postihnuté boli aj linky smerujúce na západ, sever a východ Francúzska, ako aj medzinárodné služby do Belgicka a Londýna cez Eurostar. „V dôsledku koordinovaných záškodníckych činov vo Francúzsku, ktoré ovplyvnili vysokorýchlostnú trať medzi Parížom a Lille, sú dnes všetky vysokorýchlostné vlaky smerujúce do a z Paríža presmerované cez klasickú trať. To predĺži dobu cestovania približne o hodinu a pol,“ uviedol Eurostar v stanovisku na svojej aplikácii.

Eurostar odporučil zákazníkom, aby svoje cesty odložili. Medzinárodná vysokorýchlostná železničná sieť potvrdila, že zákazníci môžu bezplatne zrušiť svoje cesty, byť refundovaní alebo bezplatne zmeniť svoje cestovné plány. Dnes ale nevieme s istotou povedať, či sú bezpečnostné opatrenia v rámci olymiády dostatočné.

Zastávka Gare Montparnasse najviac postihnutá

Najviac postihnutá stanica bola Gare Montparnasse v Paríži, kde cestujúci čelili dlhým meškaním a preplneným podmienkam. SNCF tiež potvrdila, že útok na juhovýchodnú vysokorýchlostnú trať bol zmarený, takže vlaky do Lyonu, Álp a juhovýchodného regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur premávajú normálne.

SNCF vyzvala cestujúcich, aby odložili svoje cesty a nechodili na stanice, informujúc zákazníkov na X (predtým Twitter), že „všetky lístky na tieto narušené cesty sú vymeniteľné a refundovateľné.“

paris oh2
Paríž, novodobá Olypia.

Politické odsúdenie a bezpečnostné opatrenia

Zvýšené bezpečnostné opatrenia a prítomnosť polície sú súčasťou širšej stratégie na zabezpečenie bezpečnosti počas olympiády. Francúzske úrady sa pripravujú na prijatie tisícov návštevníkov a športovcov z celého sveta, pričom sa zameriavajú na minimalizáciu rizík spojených s veľkými verejnými podujatiami.

“Naše priority sú jasné: bezpečnosť a pohoda všetkých účastníkov, od športovcov až po divákov,” uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedávnom prejave. “Budeme spolupracovať s medzinárodnými partnermi a miestnymi komunitami na zabezpečenie toho, aby tieto hry prebehli hladko a bezpečne.”

Ekonomický dopad výpadkov

Výpadky v rýchlovlakovej sieti môžu mať aj ekonomické dôsledky. Francúzske železnice patria medzi najrušnejšie v Európe a akékoľvek narušenie môže mať domino efekt na hospodárstvo. Cestujúci, ktorí plánovali svoje cesty v rámci krajiny aj medzinárodne, sú teraz nútení meniť svoje plány, čo môže viesť k zvýšeným nákladom a stratám.

„Pre Francúzsko je dôležité, aby sme minimalizovali tieto narušenia a čo najrýchlejšie obnovili normálnu prevádzku,“ uviedol minister financií Bruno Le Maire. „Zabezpečenie hladkej dopravy je kľúčové nielen pre našu ekonomiku, ale aj pre našu medzinárodnú reputáciu ako hostiteľa olympijských hier.“

paris oh4
Francúzko chápe železničnú dopravu ako kľúčovú dopravu budúcnosti. Kedy na to prídeme doma?

Vplyv na medzinárodné vzťahy

Incidenty, ako sú tieto útoky na železničnú sieť, môžu mať aj širšie dôsledky na medzinárodné vzťahy Francúzska. Bezpečnosť a stabilita sú kľúčovými faktormi pri organizovaní medzinárodných podujatí, a akékoľvek narušenie môže ovplyvniť dôveru zahraničných návštevníkov a partnerov.

Francúzske orgány úzko spolupracujú s medzinárodnými bezpečnostnými agentúrami a partnermi, aby zabezpečili, že sa podobné incidenty nebudú opakovať. „Spolupráca je kľúčová,“ uviedol minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. „Musíme byť jednotní v našom úsilí zabezpečiť bezpečnosť pre všetkých.“

Príprava olympiády

Ako sa Francúzsko pripravuje na nasledujúce týždne plné športových podujatí a osláv, jedným z hlavných cieľov je zabezpečiť, aby takéto narušenia boli minimalizované. Úrady plánujú posilniť bezpečnostné opatrenia a zvýšiť prítomnosť polície na strategických miestach po celej krajine.

„Budeme pokračovať v našej práci na zabezpečení toho, aby každý návštevník mal bezpečný a pozitívny zážitok z olympijských hier,“ uviedol hovorca vlády Gabriel Attal. „Sme odhodlaní ukázať svetu, že Francúzsko je pripravené a schopné usporiadať veľké medzinárodné podujatia bezpečne a úspešne.“

Incidenty s vandalmi pred otvorením parížskej olympiády upozornili na dôležitosť bezpečnosti a pripravenosti. Francúzske úrady pracujú neúnavne na obnove normálnej prevádzky a zabezpečení hladkého priebehu hier. Paríž je pripravený privítať svet a ukázať svoju schopnosť usporiadať nezabudnuteľné olympijské hry, napriek výzvam, ktorým čelí.

FQA

1. Čo spôsobilo výpadky vo francúzskej vysokorýchlostnej železničnej sieti pred parížskou olympiádou?

Výpadky boli spôsobené záškodníckymi útokmi, pri ktorých boli úmyselne založené požiare na viacerých vysokorýchlostných tratiach vo Francúzsku. Tieto činy mali za cieľ poškodiť infraštruktúru a spôsobiť narušenie dopravy.

2. Aké trate boli najviac ovplyvnené týmito útokmi?

Najviac postihnuté boli trate smerujúce na západ, sever a východ Francúzska, ako aj medzinárodné služby do Belgicka a Londýna cez Eurostar. Najviac postihnutá stanica bola Gare Montparnasse v Paríži, kde cestujúci čelili dlhým meškaním a preplneným podmienkam.

3. Ako reagovala francúzska národná železničná spoločnosť SNCF na tieto útoky?

SNCF okamžite nasadila tímy na miesta incidentov, aby zhodnotili škody a začali s opravami. Spoločnosť tiež presmerovala niektoré vlaky na bežné trate, avšak musela zrušiť veľký počet vlakov. Cestujúcim bolo odporučené, aby svoje cesty odložili a nechodili na stanice. Všetky lístky na narušené cesty sú vymeniteľné a refundovateľné.

4. Aké bezpečnostné opatrenia boli prijaté na zabezpečenie hladkého priebehu olympijských hier?

Francúzske úrady zvýšili bezpečnostné opatrenia vrátane posilnenia prítomnosti polície. Na zabezpečenie hladkého priebehu otváracieho ceremoniálu bolo nasadených 17 500 dodatočných dôstojníkov a celkovo 45 000 príslušníkov bezpečnostných zložiek. Úrady tiež spolupracujú s medzinárodnými bezpečnostnými agentúrami na minimalizáciu rizík.

5. Ako ovplyvnili tieto útoky cestujúcich a ich plány?

Útoky spôsobili vážne narušenie dopravy, čo ovplyvnilo tisíce cestujúcich. Vysokorýchlostné vlaky meškali až 1,5 až 2 hodiny, niektoré vlaky boli zrušené. Očakáva sa, že počas víkendu bude cestovať približne 800 000 cestujúcich, čo môže viesť k ďalším meškaniam a nepríjemnostiam. Cestujúcim bolo odporučené, aby svoje cesty odložili a využili možnosti bezplatného zrušenia alebo zmeny lístkov.

6. Aké kroky podniká Francúzsko na zabránenie podobným incidentom v budúcnosti?

Francúzske úrady plánujú posilniť bezpečnostné opatrenia a zvýšiť prítomnosť polície na strategických miestach po celej krajine. Spolupracujú s medzinárodnými partnermi na zlepšení bezpečnosti a zabezpečení hladkého priebehu všetkých podujatí spojených s olympiádou. Úrady sú odhodlané ukázať svetu, že Francúzsko je pripravené a schopné usporiadať veľké medzinárodné podujatia bezpečne a úspešne.

Zdroje:

newsweek.com – Vandals Attack France’s High-Speed Rail Ahead of Olympics

lemonde – SNCF : 800 000 voyageurs affectés par l’« attaque massive » contre le réseau TGV

Populárne

Prečítajte si tiež

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude...