Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Jeffrey Sachs: Zmení Netanyahu Bidenovu politiku?

Jeffrey Sachs. Kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je plný náboženských extrémistov, ktorí veria, že izraelské násilie v Gaze je na príkaz Boha. Podľa Knihy Jozua v hebrejskej Biblii, datovanej vedcami do 7. storočia pred naším letopočtom, Boh prisľúbil zem židovskému ľudu a nariadil im zničiť ostatné národy žijúce v sľúbenej zemi. Tento text dnes využívajú extrémni nacionalisti v Izraeli, vrátane približne 700 000 izraelských osadníkov žijúcich na okupovaných palestínskych územiach v rozpore s medzinárodným právom. Netanyahu nasleduje náboženskú ideológiu 7. storočia pred naším letopočtom v 21. storočí.

Samozrejme, drvivá väčšina sveta dnes, vrátane väčšiny Američanov, rozhodne nesúhlasí s izraelskými náboženskými fanatikmi. Svet má oveľa väčší záujem o Genocídnu konvenciu z roku 1948 než o genocídy údajne nariadené Bohom v Knihy Jozua. Neakceptujú biblickú predstavu, že Izrael by mal zabíjať alebo vyháňať palestínsky ľud z ich vlastnej zeme. Dvojštátné riešenie je vyhlásenou politikou svetového spoločenstva, ako je zakotvené Bezpečnostnou radou OSN, a vládou USA.

Prezident Joe Biden je preto postavený medzi mocný izraelský loby a názor amerických voličov a svetového spoločenstva. Vzhľadom na moc izraelského lobingu a sumy, ktoré vynakladá na volebné príspevky, sa Biden snaží nájsť kompromis: podporuje Izrael, ale neodsudzuje izraelský extrémizmus. Biden a minister zahraničných vecí Antony Blinken dúfajú, že prilákajú arabské krajiny do ďalšieho nekonečného mierového procesu s dvojštátnym riešením ako vzdialeným cieľom, ktorý nikdy nie je dosiahnutý. Izraelskí tvrdohlavci by samozrejme blokovali každý krok cesty. Biden to všetko vie, ale chce mať figový list mierového procesu. Biden dúfal, až do nedávna, že Saudská Arábia by mohla byť prilákaná k normalizácii vzťahov s Izraelom výmenou za stíhačky F-35, prístup k jadrovej technológii a nejasný záväzok k vzdialenému dvojštátnemu riešeniu… niekedy, nejako.

Saudská Arábia to však odmieta. Vyhlásila to 6. februára, keď uviedla: “Kráľovstvo vyzýva na zrušenie obliehania ľudí v Gaze; evakuáciu civilných obetí; dodržiavanie medzinárodných zákonov a noriem a medzinárodného humanitárneho práva, a na posunutie mierového procesu vpred v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady a Organizácie Spojených národov a Arabskou mierovou iniciatívou, ktorá má za cieľ nájsť spravodlivé a komplexné riešenie a zriadiť nezávislý palestínsky štát na základe hraníc z roku 1967, s Východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.”

Jeffrey Sachs. Domáca výzva pre Bidena

Domáce výzvy pre Bidena zahŕňajú AIPAC (nevinne pomenovaný Americký verejný výbor pre záležitosti Izraela), vedúcu organizáciu izraelského lobingu. Dlhodobý úspech AIPACu spočíva v premenení miliónov dolárov volebných príspevkov na miliardy dolárov americkej pomoci Izraelu, čo je neuveriteľne vysoký výnos. V súčasnosti sa AIPAC snaží premeniť približne 100 miliónov dolárov volebného financovania pre novembrové voľby na dodatočný pomocný balík vo výške 16 miliárd dolárov pre Izrael.

Zatiaľ čo Biden ide na ruku AIPACu, stráca mladších voličov. V prieskume Economist/YouGov z 21. – 23. januára 49% ľudí vo veku 19-29 rokov uviedlo, že Izrael pácha genocídu na palestínskych civilistoch. Len 22% uviedlo, že v izraelsko-palestínskom konflikte sú sympatie na strane Izraela, oproti 30% na strane Palestíny, a zvyšných 48% „približne rovnako“ alebo nie sú rozhodnutí. Len 21% súhlasilo so zvýšením vojenskej pomoci Izraelu. Izrael úplne odcudzil mladších Američanov.

Aj keď Biden volá po mieri na základe dvojštátneho riešenia a znížení násilia v Gaze, Netanjahu Bidena drzo ignoruje, čo viedlo Bidena k tomu, že Netanjahua niekoľkokrát nazval idiotom. Napriek tomu je to Netanjahu, nie Biden, kto stále rozhoduje vo Washingtone. Kým Biden a Blinken si lámu ruky nad izraelským extrémnym násilím, Netanjahu získava americké bomby a dokonca celú podporu Bidena pre 16 miliárd dolárov bez amerických červených liniek.

Aby sme videli absurditu a tragédiu situácie, zvážme vyhlásenie Blinkena v Tel Avive 7. februára. Namiesto stanovenia akýchkoľvek limitov pre izraelské násilie, umožneného USA, Blinken vyhlásil, že “bude na Izraelčanoch rozhodnúť, čo chcú robiť, kedy to chcú robiť, ako to chcú robiť. Nikto za nich nerozhodne. Všetko, čo môžeme urobiť, je ukázať, aké sú možnosti, aké sú voľby, aká by mohla byť budúcnosť, a porovnať ju s alternatívou. A alternatíva práve teraz vyzerá ako nekonečný cyklus násilia a deštrukcie a zúfalstva.”

Neskôr dnes USA pravdepodobne zablokujú návrh rezolúcie Alžírska v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá vyzýva na okamžité prímerie. Biden predložil slabú alternatívu, vyzývajúcu na prímerie „tak skoro, ako je to prakticky možné“, čo v praxi znamená, že Izrael by jednoducho mohol vyhlásiť prímerie za „nepraktické“.

Biden potrebuje znovu získať kontrolu nad americkou politikou od izraelského lobingu. USA by mali prestať podporovať izraelské extrémistické a úplne nelegálne politiky. Ani by USA nemali viac financovať Izrael, pokiaľ a kým Izrael nebude žiť v súlade s medzinárodným právom, vrátane Genocídnej konvencie a etiky 21. storočia. Biden by mal byť na strane Bezpečnostnej rady OSN a vyzvať na okamžité prímerie a skutočne na okamžitý prechod k dvojštátnemu riešeniu, vrátane uznania Palestíny za 194. členský štát OSN, krok, ktorý je viac ako desaťročie oneskorený, keďže Palestína požiadala o členstvo v OSN v roku 2011.

Izraelskí lídri neukázali ani najmenšie zdráhanie pri zabíjaní desiatok tisíc nevinných civilistov, presídlení 2 miliónov obyvateľov Gazy a volaní po etnickom čistení. Medzinárodný súdny dvor určil, že Izrael môže byť považovaný za páchateľa genocídy, a ICJ by mohol v nasledujúcich jednom alebo dvoch rokoch urobiť definitívne určenie genocídy. Biden by vstúpil do histórie ako podporovateľ genocídy. Ešte stále má však šancu stať sa americkým prezidentom, ktorý zabránil genocíde.

Foto: Hosny Salah

Populárne

Prečítajte si tiež

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude...