Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Braňo Ondruš odhaľuje kšefty predsedníčky Európskej komisie. Ursula von der Leyenová čelí súdnym procesom

Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskej komisie (EK), čelí viacerým súdnym procesom a vyšetrovaniu úradu európskeho prokurátora pre poškodenie finančných záujmov Európskej únie. V čom spočívajú tieto obvinenia, ktoré podrobne odhaľuje kandidát do Európskeho parlamentu Branislav Ondruš.

Ursula von der Leyenová. Tendre na vakcíny: Ignorovanie výsledkov vyšetrovania

Ondruš upozorňuje na to, že von der Leyenová vedome porušuje európsku legislatívu a zatajuje zásadné informácie o najväčšom tendri EÚ na vakcíny proti COVIDu-19 v hodnote 35 miliárd eur. Ignoruje výsledky vyšetrovania Európskeho dvora audítorov a zásadné odhalenia európskeho ombudsmana.

“Napriek tomu, že čelí týmto obvineniam, stále je na slobode a zostáva predsedníčkou Európskej komisie. Dokonca je volebnou líderkou pravice v eurovoľbách s podporou slovenských pravicových strán,” upozorňuje Ondruš.

Dôkazy a kľúčové odhalenia médií

Ondruš zdôrazňuje, že zhromaždil toľko dôkazov proti von der Leyenovej, že sa nezmestia do jedného videa. Okrem jedného videa má ďalšie dve, ktoré jasne preukazujú netransparentnosť na najvyššej európskej úrovni, ignorovanie legislatívnych povinností a bezohľadné kšeftovanie v prospech nadnárodných korporácií. Priamo sa na ňom podieľa predsedníčka Európskej komisie.

Podľa novín New York Times a viacerých európskych organizácií von der Leyenová dohadovala kľúčové detaily najväčšieho nákupu vakcín od americkej firmy Pfizer prostredníctvom SMS správ a telefonátov s jej šéfom Albertom Bourlom. Ich komunikácia trvala minimálne mesiac. Eurokomisári ani predstavitelia vlád členských štátov EÚ o tom nevedeli, hoci komunikácia bola súčasťou oficiálneho obchodného vyjednávania.

Financial Times upozornil, že tento kontrakt s Pfizerom spôsobil šokujúci nárast ceny jednej vakcíny o 25 %. Predtým EÚ nakúpila menší objem vakcín od Pfizeru za 15,50 €, ale v najväčšej zmluve, ktorú netransparentne dojednala von der Leyenová, už bola cena jednej vakcíny 19,50 €. Táto zmluva bola podpísaná na bezmála dve miliardy vakcín.

Súdne procesy a vyšetrovania

Von der Leyenová čelí viacerým právnym sporom nielen na európskom súde v Luxemburgu, ale aj v Belgicku, kde bolo proti nej podané trestné oznámenie. Toto oznámenie obsahuje obvinenia z priamej korupcie a ničenia dokumentov závažnej obchodnej povahy. Francúzska organizácia BonSens podala ďalšie žaloby vo Francúzsku a v USA nielen na von der Leyenovú, ale aj na firmu Pfizer, kde sa domáha zrušenia celého kontraktu medzi EÚ a Pfizerom.

Európsky súdny dvor prijal žalobu na von der Leyenovú, čo znamená, že ju považuje za opodstatnenú. Úrad európskeho prokurátora tiež rozšíril vyšetrovanie predsedníčky Európskej komisie v súvislosti so “zasahovaním do verejných funkcií, ničením SMS správ, korupciou a konfliktom záujmov”, ako potvrdil hovorca prokuratúry v belgickom Liège.

Populárne

Prečítajte si tiež

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude...