Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov zameraných na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu v rámci Programu Slovensko 2021 – 2027. Výzva s alokáciou takmer 30 miliónov eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja je určená pre subjekty pôsobiace v oblasti nakladania s odpadom, obce, samosprávy a neziskové organizácie. Podpora je zameraná na nové kapacity na recykláciu a prípravu odpadu na opätovné využitie, najmä v menej rozvinutých regiónoch Slovenska.

Cieľ výzvy: rozvoj kapacít na prípravu a recykláciu odpadu

Envirorezort touto výzvou podporí projekty zamerané na zvýšenie objemu odpadu určeného na opätovné použitie a recykláciu v súlade s princípmi obehového hospodárstva. Očakáva sa, že výstavba nových zariadení na spracovanie odpadov bude prínosná najmä pre menej rozvinuté regióny, ktoré potrebujú zvýšiť svoje kapacity v oblasti odpadového hospodárstva.

Podporené aktivity zahŕňajú:

  • Výstavbu a rekonštrukciu zariadení na prípravu odpadu na opätovné použitie.
  • Zariadenia na recykláciu biologicky rozložiteľného odpadu.
  • Nákup potrebných technológií, ako sú hygienizátory a drviče biologicky rozložiteľných odpadov.

„Podpora takýchto projektov prinesie nielen ekologické, ale aj ekonomické výhody. Tieto investície prispejú k zníženiu objemu odpadu na skládkach a pomôžu lepšie využívať biologicky rozložiteľné materiály,“ uviedol hovorca ministerstva životného prostredia.

Kto môže žiadať o financovanie?

Oprávnení žiadatelia zahŕňajú osoby s podnikateľskou činnosťou v odpadovom hospodárstve, obce a mestá, samosprávne kraje, ako aj neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby. Žiadatelia musia svoje projekty predložiť v podobe projektového zámeru integrovanej územnej investície a získať schválenie od Rady partnerstva alebo Kooperačnej rady udržateľného mestského rozvoja.

Podpora v rámci schém štátnej pomoci

Projekty budú financované na základe troch schém štátnej pomoci zameraných na podporu prechodu na obehové hospodárstvo:

  1. Schéma štátnej pomoci na podporu prechodu na obehové hospodárstvo.
  2. Schéma regionálnej investičnej pomoci, ktorá podporuje ekologické inovácie v menej rozvinutých regiónoch.
  3. Schéma minimálnej pomoci, ktorá má za cieľ podporiť ekologické iniciatívy bez ohľadu na veľkosť investície.

Podľa ministerstva tieto schémy umožňujú širokú škálu projektov s rôznou úrovňou štátnej podpory, čo vytvára ideálne podmienky pre rozvoj zeleného podnikania a regionálny rozvoj.

Ako a kde podať žiadosť?

Úplné znenie výzvy je dostupné na portáli ITMS21, kde žiadatelia nájdu všetky potrebné informácie o postupe podania žiadosti a podmienkach čerpania príspevku. Termíny na predkladanie projektov, ako aj hodnotiace kritériá, sú dostupné priamo na stránke ministerstva.

Výzva prináša pre Slovensko významnú podporu v boji proti odpadu a je krokom vpred na ceste k udržateľnému nakladaniu s odpadom a prechodu na obehové hospodárstvo.

Zdroj:

minzp.sk – Envirorezort vyhlásil výzvu z Programu Slovensko za takmer 30 miliónov eur zameranú na podporu prípravy odpadov na opätovné použitie a podporu recyklácie odpadov

Populárne

Prečítajte si tiež

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude...

Izraelský tank vystrelil na pozície mierových síl OSN

Dve pracovníčky OSN utrpeli vo štvrtok zranenia po tom,...