Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton varoval, že Donald Trump by sa v prípade znovuzvolenia mohol usilovať o vystúpenie Spojených štátov z NATO. V rozhovore pre CNN so známou novinárkou Kaitlan Collins povedal, že pravdepodobnosť takéhoto kroku je veľmi vysoká, najmä vzhľadom na Trumpove dlhodobé výhrady voči výdavkom spojencov na obranu.

„Pre republikánov, ktorí veria, že Trump v druhom funkčnom období podporí Ukrajinu, neodstúpi z NATO a nebude interpretovať Zmluvu o NATO spôsobom, ktorý ju úplne znehodnotí, mám jasný odkaz: Hlasujte pre Trumpa, ak chcete, ale aspoň s otvorenými očami,“ varoval Bolton. Dodal, že šance na vystúpenie USA z NATO pod Trumpovým vedením sú „veľmi vysoké.“

Boltonove slová prichádzajú po Trumpovom prejave v Detroite, kde naznačil, že by odmietol brániť spojencov v NATO pred ruskou agresiou. Toto stanovisko vyvolalo obavy z možného oslabenia aliancie v prípade Trumpovho návratu do Bieleho domu.

Trumpove kontakty s Putinom?

V rozhovore sa Collins dotkla aj kontroverzného tvrdenia novinára Boba Woodwarda, ktorý vo svojej novej knihe uvádza, že Trump a ruský prezident Vladimir Putin boli v kontakte najmenej sedemkrát od Trumpovho odchodu z Bieleho domu. Trump tieto tvrdenia popiera, ale Bolton, ktorý pôsobil v Trumpovej administratíve, uviedol, že by ho to ani trochu neprekvapilo. „To by len potvrdilo, čo je už dlhšie evidentné – že Trump verí, že má s Putinom osobitý vzťah,“ vyhlásil.

Bolton však upozornil, že osobné vzťahy jednotlivcov sa nedajú automaticky preniesť na diplomatické vzťahy krajín. „Ak má s niekým dobrý osobný vzťah, to ešte neznamená, že USA a daná krajina majú dobrý vzťah. Takéto predstavy sú nezmyselné,“ dodal.

Prečo sa Trump môže rozhodnúť pre odchod z NATO?

Trumpove kritické výroky o NATO nie sú nové. Počas svojho prvého funkčného obdobia opakovane kritizoval európskych spojencov za nízke výdavky na obranu, čo naznačovalo jeho nespokojnosť s dlhodobým fungovaním aliancie. Bolton pripomína, že Trumpova zahraničná politika bola často nepredvídateľná a že bývalý prezident už viackrát naznačil, že je pripravený robiť veľké zmeny aj za cenu izolácie USA.

Trumpove minulé rozhodnutia, ako bola dohoda s Talibanom vedúca k odchodu USA z Afganistanu, ako aj jeho netradičné rokovania s Iránom, podľa Boltona ukazujú, že jeho zahraničnopolitické kroky sú riskantné a často nepriehľadné. Bolton preto verí, že v prípade druhého funkčného obdobia by Trump zvažoval aj vystúpenie z NATO, čím by mohli Spojené štáty zanechať Európu v neistote tvárou v tvár rastúcej ruskej agresii.

Boltonovo vyjadrenie tak opätovne rozprúdilo diskusiu o tom, aký dopad by mohlo mať Trumpovo znovuzvolenie na svetovú politiku, najmä v kontexte rusko-ukrajinského konfliktu a globálnej bezpečnosti.

Zdroj:

thehill.com – Bolton: Odds that Trump would withdraw from NATO very high

Populárne

Prečítajte si tiež

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude...

Izraelský tank vystrelil na pozície mierových síl OSN

Dve pracovníčky OSN utrpeli vo štvrtok zranenia po tom,...