Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude budúci týždeň predmetom rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR. Navrhované opatrenia odrážajú potrebu konsolidácie verejných financií, stabilizácie dlhu a zároveň ochrany sociálnych výdavkov a podpory investícií v rámci Plánu obnovy a odolnosti.

Stabilizácia dlhu ako hlavná priorita

Návrh štátneho rozpočtu pre nasledujúce štyri roky sa zameriava na stabilizáciu verejného dlhu s cieľom zníženia deficitu verejných financií. Vzhľadom na vysoké deficity z minulých rokov sa súčasná vláda zaviazala k postupnej konsolidácii, pričom plánuje znížiť deficit z aktuálnych 4,7 % HDP v roku 2025 na 3 % HDP do roku 2027. Cieľom tohto postupu je zastaviť nárast zadlženia Slovenska už v roku 2027.

Rozpočet bol zároveň navrhnutý v rámci nových fiškálnych pravidiel EÚ, ktoré stanovujú maximálnu výdavkovú obálku a limity verejných výdavkov. Slovensko by teoreticky mohlo rozložiť ozdravenie financií na sedem rokov, ale vláda sa rozhodla pre štvoročný plán, aby čo najrýchlejšie stabilizovala dlh a splnila záväzky z programového vyhlásenia.

Ekonomický rast a rast reálnych miezd

V roku 2024 sa očakáva, že slovenská ekonomika vzrastie o 2,3 %, najmä vďaka silnému domácemu dopytu a zvýšeniu reálnych príjmov obyvateľstva po poklese v predchádzajúcom roku. Reálne mzdy by mali tento rok vzrásť o 4 %, pričom najväčší nárast je predpokladaný vo verejnom sektore, kde by mali mzdy stúpnuť až o 8 %.

Oživenie ekonomiky podporia aj zdroje z Plánu obnovy a odolnosti, ktoré zabezpečia dvojciferný rast investícií v roku 2025. Očakáva sa aj mierny nárast zamestnanosti o 0,4 %, pričom miera nezamestnanosti by mohla klesnúť na 5,3 %, čo je historicky najnižšia úroveň.

Na základe nových kolektívnych zmlúv na roky 2025 a 2026 návrh rozpočtu zabezpečuje odmeny vo výške 800 eur pre zamestnancov verejného sektora v roku 2025 a zvyšovanie platov od roku 2026 o 5 %. Tento krok je v súlade s vládnou stratégiou udržať životnú úroveň verejných zamestnancov, a zároveň podporiť stabilitu verejných služieb.

Rezerva pre nepredvídané výdavky

Súčasťou návrhu rozpočtu je aj vytvorenie rezervy na krytie nepredvídaných výdavkov. Rezerva má zabezpečiť financie pre prípad negatívneho vývoja verejných financií spôsobeného najmä makroekonomickými vplyvmi alebo nečakanými výdavkami v rámci implementácie nového finančného nástroja na riadenie verejných výdavkov.

Návrh štátneho rozpočtu reflektuje nepriaznivú situáciu vo verejných financiách, ktorú vláda považuje za nevyhnutné riešiť zodpovedným a dlhodobo udržateľným spôsobom. Predložený rozpočet je odpoveďou na výzvy predchádzajúcich deficitov, pričom vláda kladie dôraz na stabilizáciu dlhu, podporu zamestnanosti a rastu ekonomiky, a zachovanie sociálnych výdavkov a investícií do vzdelania.

Rozpočet teda smeruje na rokovanie tripartity s cieľom naplniť potreby Slovenska v oblasti ozdravenia verejných financií a zároveň poskytnúť dostatočnú podporu obyvateľom, aby bol udržaný sociálny štandard a podporený ekonomický rast.

Populárne

Prečítajte si tiež

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...

Izraelský tank vystrelil na pozície mierových síl OSN

Dve pracovníčky OSN utrpeli vo štvrtok zranenia po tom,...