Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Human Rights Watch bilancuje konflikt Izrael/Palestína: Rok hororu

Základným princípom vojnových zákonov je, že všetky bojujúce strany, či už národné ozbrojené sily alebo ozbrojené skupiny, musia urobiť všetko, čo môžu, aby minimalizovali škody na civilistoch. Úmyselné útoky na civilistov, ale aj útoky, ktoré nerozlišujú medzi civilistami a bojovníkmi, sú zakázané. Medzinárodné právo sa snaží obmedziť utrpenie civilistov a ničenie.

Avšak v Izraeli a Palestíne bol uplynulý rok charakterizovaný nezákonnými útokmi na civilistov, čo spôsobilo utrpenie v desivom rozsahu.

Achiad Milba, 29, bol na pláži Zikim, keď palestínski bojovníci, vrátane tých z ozbrojeného krídla Hamasu, priplávali na člnoch a zabili tam najmenej 19 ľudí, pričom medzi 815 civilnými obeťami zabitými na juhu Izraela 7. októbra 2023. „Keď ľudia utekajú o život, padajú a kričia. A to je hrozný pocit, ktorý nedokážem opísať.“ Približne 251 ľudí bolo v ten deň zajatých ako rukojemníci.

Mu’min al-Khalidi, 21, sa ukrýval so svojou rodinou v severnej časti Gazy 21. decembra, keď izraelskí vojaci hodili granáty a strieľali do miestnosti, pričom zabili sedem ľudí. Prebral sa pod ich telami. „Neexistujú slová na opísanie toho, čo som cítil. Jediné, čo chcem vedieť, je prečo? Prečo som musel prežiť taký masaker? Prečo som stratil všetkých týchto ľudí? Čo sme urobili, aby sme si toto zaslúžili?“

Rukojemníci v Gaze boli zabití svojimi únoscami a vystavení neľudskému zaobchádzaniu. Palestínci v izraelských väzenských zariadeniach boli mučení, týraní, držaní v izolácii a vystavení sexuálnemu násiliu.

Medzinárodný súdny dvor v Haagu trikrát nariadil Izraelu, aby zabránil genocíde proti Palestínčanom a umožnil vstup nevyhnutnej pomoci do Gazy. Napriek tomu izraelská armáda udržiava nezákonnú blokádu a opakovane útočí na nemocnice a humanitárnych pracovníkov.

K septembru 2024 bolo podľa Ministerstva zdravotníctva Gazy v Gaze zabitých takmer 42 000 Palestínčanov, z toho väčšina ženy a deti. Počet tých, ktorí sú stále pod troskami alebo zomreli od hladu, chorôb, infekcií a iných ochorení, môže byť ešte vyšší.

Takmer všetci civilisti v Gaze sú vysídlení, pričom väčšina je natlačená na území, ktoré predstavuje len tri percentá z celkového územia Gazy. Takmer všetci trpia hladom. Deti nemajú školy a čelia traume. Väčšina budov je poškodená alebo zničená. Celé štvrte boli zrovnané so zemou.

Ghazal, 15-ročné dievča s detskou mozgovou obrnou, stratila svoje pomôcky pri útoku na ich dom v meste Gaza 11. októbra a prosila rodičov, aby ju nechali za sebou, keď o dva dni neskôr museli evakuovať po nariadení izraelskej armády: „Bola som pre nich [svoju rodinu] bremenom, ďalším nákladom vedľa ich vecí. Nemohla som nájsť žiadny dopravný prostriedok. Vzdala som to a sadla si na zem uprostred cesty, plačúc. Povedala som im, aby šli bez mňa.“

Obete porušovania ľudských práv v Izraeli a Palestíne čelili desaťročiam beztrestnosti. Izraelské politiky apartheidu a prenasledovania Palestínčanov sa zhoršujú, vrátane zabavovania pôdy a smrteľného násilia na Západnom brehu.

Medzinárodný trestný súd teraz zvažuje vydanie zatykačov na niekoľkých izraelských a Hamasových vodcov.

Niektoré zahraničné vlády tvrdia, že sa snažia ukončiť zneužívanie, no namiesto toho prilievajú olej do ohňa tým, že posielajú zbrane bojujúcim stranám, ktoré sa dopúšťajú rozsiahlych zneužívaní. Zahraniční úradníci, vrátane tých zo Spojených štátov, ktorí vedome posielajú zbrane represívnej sile, riskujú spolupáchateľstvo na medzinárodných zločinoch.

Nedávne eskalácie nepriateľstva na celom Blízkom východe vystavujú väčšie riziko ďalších civilistov. Všetci civilisti – v Izraeli, Palestíne a Libanone – majú právo na ochranu, dôstojnosť a spravodlivosť.

Zdroj

  1. Human Rights Watch – Israel/Palestine: A Year of Horror

Populárne

Prečítajte si tiež

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude...