Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Fico podporil vstup Ukrajiny do EÚ, no členstvo v NATO odmieta

Premiér Robert Fico sa na rokovaní vlád v Užhorode zaviazal podporiť Ukrajinu pri jej vstupe do Európskej únie, avšak odmietol možnosť jej vstupu do NATO. Vyslovil sa tiež za mierové riešenie konfliktu na Ukrajine a rozvoj spoločných infraštruktúrnych projektov.

Deklarácia podpory pre vstup do EÚ

Slovenský premiér Robert Fico počas rokovania vlád v Užhorode prejavil “stopercentnú podporu” Ukrajine v jej snahách o členstvo v Európskej únii. V príhovore zdôraznil pripravenosť Slovenska poskytnúť Kyjevu komplexnú podporu a expertízu. „Ponúkame vám komplexnú expertízu a skúsenosti Slovenska,“ povedal Fico a dodal, že Slovensko prešlo vlastnými chybami, napríklad v oblasti poľnohospodárskej politiky a jadrovej energetiky, a je ochotné tieto skúsenosti odovzdať Ukrajine.

V otázke možného členstva Ukrajiny v NATO zaujal Fico jednoznačný postoj, ktorý už viackrát verejne deklaroval. “Pokiaľ budem predsedom vlády, budem viesť poslancov, ktorých mám pod politickou kontrolou, aby nikdy nesúhlasili s členstvom Ukrajiny v NATO,” uviedol. Týmto postojom Slovensko vysiela signál, že aj napriek podpore v európskej integrácii Ukrajiny, v prípade Severoatlantickej aliancie ostáva skeptické.

Mierové riešenia a podpora dialógu s Ruskom

Slovenský premiér zároveň vyjadril podporu všetkým mierovým iniciatívam, ktoré môžu prispieť k ukončeniu konfliktu na Ukrajine. „Slovensko sa aktívne zúčastní na všetkých mierových konferenciách na najvyššej možnej úrovni,“ zdôraznil a pridal, že vojna podľa neho nemá vojenské riešenie. Podľa Fica by mal byť mier “spravodlivý, udržateľný” a musí zahŕňať bezpečnostné záruky a rešpektovanie územnej integrity Ukrajiny.

Fico počas rokovania hovoril aj o obnove vzťahov s Ruskom, čo už skôr spomenul aj v iných verejných vystúpeniach, čím potvrdil snahu o pragmatický prístup k riešeniu napätia v regióne.

Okrem politických tém sa rokovanie vlád sústredilo aj na praktické projekty, ktoré by mohli pomôcť prehĺbiť spoluprácu oboch krajín. Slovenská strana prejavila záujem o rozvoj železničného spojenia medzi Košicami a Kyjevom a o výstavbu nových energetických interkonektorov. Podľa Fica sú tieto stretnutia dôležité nielen pre aktuálnu politiku, ale aj z dlhodobého hľadiska. “Slovensko je pripravené pokračovať v dialógu na najvyššej úrovni aj v budúcnosti,” povedal.

Napätie kvôli Ficovým výrokom o fašizme

Kyjev však vyjadril sklamanie nad vyjadreniami slovenského premiéra, ktorý v prejave v Seredi spomenul existenciu “fašistických elementov” v ukrajinskej armáde. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí tieto výroky odmietlo a zdôraznilo, že takéto výroky môžu ohroziť úroveň dôvery a spolupráce medzi oboma krajinami.

Fico svoje slová obhajoval tvrdením, že Európa by mala vnímať aj negatívne aspekty niektorých ukrajinských jednotiek, ktoré sú spájané s extrémistickými symbolmi.

Slovenská podpora pre Ukrajinu tak z pohľadu Fica stojí na jasnom delení medzi európskou a vojenskou integráciou. Kým pre vstup do Európskej únie prejavil “stopercentnú podporu,” v prípade NATO je Slovensko ochotné zostať rezervované. Slovenský premiér však zdôrazňuje záujem o pokračovanie dialógu a riešenie konfliktu mierovou cestou, čím apeluje na stabilitu a budúci rozvoj vzťahov v stredoeurópskom priestore.

Populárne

Prečítajte si tiež

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude...