Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Robert Hajšel komentuje Voľby do Európskeho parlamentu: Vládne strany by mali zabojovať o miesto v relevantnej frakcii

Robert Hajšel, poslanec Európskeho parlamentu, vyjadril gratuláciu dvom víťazným stranám z eurovolieb – Progresívnemu Slovensku (PS) a Smeru-SD, ktoré získali významne viac mandátov v europarlamente ako pred piatimi rokmi. „Dvom víťazným stranám z európskych volieb – PS a Smeru-SSD, ktoré získali 6, respektíve 5 postov, (významne viac ako pred 5 rokmi) v europarlamente, treba zablahoželať k volebnému úspechu,“ uviedol Hajšel. Naopak, veľkým porazeným z európskeho hľadiska na Slovensku sú ľudovci, ktorí budú mať maximálne jednu zástupkyňu, zatiaľ čo pred piatimi rokmi mali až päť slovenských poslancov.

Dôležitosť aktívnej účasti v relevantných frakciách

Hajšel zdôraznil, že aj keď je europarlament mladším hráčom v európskom rozhodovacom procese, jeho význam rastie. „Aj keď europarlament je stále akýmsi mladším hráčom v európskom rozhodovacom procese, pomaly sa doťahuje na Radu, v ktorej sú priamo zastúpení rezortní ministri členských štátov,“ povedal Hajšel. Podľa neho je dôležité byť aktívnym hráčom v relevantnej frakcii, keďže rozhodnutia v europarlamente sa rodia vo vyjednávaniach medzi relevantnými frakciami.

„Rozhodnutia v europarlamente sa rodia vo vyjednávaniach medzi relevantnými frakciami, ktorých rozhodujúca časť vždy po eurovoľbách sformuje akúsi nepísanú povolebnú koalíciu. Táto koalícia potom určuje, čo a v akej podobe sa nakoniec v parlamente prijme,“ vysvetlil Hajšel.

Výhody a výzvy pre slovenských poslancov

Podľa Hajšela je veľmi dôležité, aby slovenskí poslanci boli súčasťou tejto rozhodujúcej koalície, ak chcú účinne presadzovať priority svojich voličov. „Z tohto hľadiska je veľmi dôležité, aby aj poslanci zvolení na Slovensku boli súčasťou tejto rozhodujúcej koalície, ak chcú, aby mohli účinne presadzovať priority svojich voličov aktívnou prítomnosťou v rozhodovacom procese od jeho začiatku,“ uviedol.

Poslanci zvolení za PS majú výhodu, keďže sú silno ukotvení v liberálnom Renew, ktoré bude určite súčasťou konečnej koalície. „Tu majú veľkú výhodu poslanci zvolení na Slovensku za PS, keďže sú silno ukotvení v liberálnom Renew, ktoré na 100 percent nebude chýbať v akejkoľvek konečnej rozhodujúcej koalícii,“ dodal Hajšel.

Naopak, pre nových europoslancov za Smer-SD a poslanca Hlasu-SD je hendikepom pozastavené členstvo vo frakcii socialistov. „Pre nových europoslancov za Smer-SSD a poslanca Hlasu-SD je istým hendikepom pozastavené členstvo vo frakcii socialistov, čo prejudikuje, že nebudú priamo zapojení ani do úvodných vyjednávaní,“ vysvetlil Hajšel.

Potenciálne nové frakcie a nezaradení poslanci

Hajšel nevylučuje ani možnosť vytvorenia novej relevantnej frakcie, keďže niektoré národné delegácie neboli spokojné s pomermi v ich strešných frakciách. „Nemožno vylúčiť ani vytvorenie novej relevantnej frakcie, keďže národné delegácie viacerých frakcií neboli ku koncu tohto mandátu spokojné s pomermi ich strešnej frakcie a privítali by viac autonómie v pohľadoch na niektoré dôležité európske témy,“ uviedol Hajšel.

Hajšel uzatvára, že pripraviť sa o možnosť priamo kreovať európsku legislatívu znamená prenechať vplyv druhému táboru zo Slovenska a spoliehať sa na vyjednávacie schopnosti ministrov v Rade. „Vstúpiť do irelevantnej frakcie alebo ostať mimo frakcie, a tým byť medzi nezaradenými, totiž pre europoslanca znamená okrem možnosti hlasovania byť odsúdeným iba na solitérsku prácu vo výbore a na krátke vystúpenia v pléne,“ dodal.

Zdroje

  1. Robert Hajšel – Vládne strany by mali zabojovať o miesto v relevantnej frakcii
  2. Progresívne Slovensko
  3. Smer – sociálna demokracia
  4. Foto: Robert Hajšel

Populárne

Prečítajte si tiež

Minimálna mzda na Slovensku sa do roku 2027 zvýši takmer na 1000 eur

Parlament schválil v stredu 23.10.2024 novelu zákona, ktorá prinesie...

Slovensko SPACE: Investície do vesmírneho sektora a špičkových inovácií

V rámci Programu Slovensko SPACE, Ministerstvo školstva oznámilo dopytovo-orientovanú...

Lekárske odborové združenie vyzýva vládu na okamžité riešenie situácie v zdravotníctve

Ak vláda nezačne riešiť problémy zdravotníctva, 2462 lekárov podá...

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...