Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Vyššie mzdy. Príplatky pomôžu ľuďom, pričom nezlikvidujú firmy

Minimálna mzda by mala predstavovať aspoň 60 % priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo vyvolalo odpor zo strany zamestnávateľov a analytikov. Branislav Ondruš, štátny tajomník ministerstva práce, tvrdí, že obavy z dopadov sú prehnané. „Každoročná prax vyvracia tvrdenia, že zvýšenie minimálnej mzdy vedie k strate pracovných miest. Dokonca aj v rokoch, keď minimálna mzda rástla rýchlejšie ako priemerná mzda, nezamestnanosť nerástla,“ hovorí Ondruš.

Vyššie mzdy a viac pracovných príležitostí

Ondruš tiež zdôrazňuje, že vyššie mzdy zvyšujú kúpyschopnosť obyvateľstva, čo podporuje miestne podniky. „V regiónoch, kde veľkí investori neprichádzajú, má zvyšovanie miezd pozitívny vplyv na miestne hospodárstvo. Vyššia mzda znamená vyššiu spotrebu a tým aj viac pracovných príležitostí,“ vysvetľuje.

Za „cynický“ považuje Ondruš nárek zamestnávateľov nad rastom príplatkov za prácu v neštandardných časoch. „Firmy tvrdia, že ich problémom je nárast príplatkov za nočnú a víkendovú prácu, ktoré sú odvodené od minimálnej mzdy. Avšak tieto príplatky sú nevyhnutné na kompenzáciu negatívnych dopadov nočnej práce na zdravie,“ dodáva Ondruš.

Kvapka pre firmy, veľa pre zamestnancov

„Príplatky za nočnú prácu budú v roku 2026 zvýšené na 1,99 € za hodinu, čo predstavuje nárast o 27 centov oproti dnešku,“ uvádza Ondruš. Celkové náklady firiem na príplatky vzrastú len o 4 %, čo je zanedbateľné v porovnaní s inými nákladmi, ako sú energie či doprava.

Ondruš zdôrazňuje, že zvýšenie príplatkov je dôležité pre zlepšenie životnej úrovne pracujúcich v noci a cez víkendy. „Štát a Európska únia musia slúžiť ľuďom, nie ziskom oligarchov a korporácií. Ignorovanie potrieb pracujúcich vedie k nespokojnosti a môže posilniť extrémizmus,“ varuje Ondruš.

Zdroje

  1. HLAS – sociálna demokracia – Rezortný program
  2. O peniazoch – Stúpne minimálna mzda k tisícke?
  3. Branislav Ondruš – Vyššie príplatky pomôžu ľuďom, pričom nezlikvidujú firmy

Populárne

Prečítajte si tiež

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude...