Logo - loom.sk

Logo - loom.sk

Konsolidácia verejných financií. Exministerka financií Brigita Schmögnerová kritizuje, že víťazmi budú bohatí

Brigita Schmögnerová, bývalá ministerka financií, ostro kritizuje nedávno schválený konsolidačný balíček vlády. V rozhovoroch so Šimonom zdôrazňuje, že konsolidácia bola politicky motivovaná a odbornosť ustúpila záujmom bohatých. Podľa nej vláda neprijala dostatočne progresívne daňové opatrenia, čo dopadá hlavne na nízkopríjmové skupiny. Schmögnerová sa domnieva, že proces prípravy balíčka nebol transparentný a víťazmi sú najmä bohatí, ktorí sa môžu vyhnúť novým daňovým povinnostiam.

Zvíťazila politika nad odbornosťou

Brigita Schmögnerová upozornila, že príprava konsolidačného balíčka nebola dostatočne odborná, a hlavnými hráčmi boli politickí vyjednávači bez dostatočného ekonomického zázemia. Kritizovala najmä fakt, že záujmy vládnych strán predčili reálne potreby jednotlivých sektorov. „Vláda mala dosť času na prípravu, ale balíček vznikol neodborne a chaoticky,“ tvrdí Schmögnerová.

Bohatí sú víťazmi

Jedným z najvýznamnejších problémov, na ktoré Schmögnerová poukazuje, je fakt, že konsolidácia protežuje bohatých. Očakávania, že vysokopríjmové skupiny budú niesť väčšie daňové bremeno, sa nenaplnili. Namiesto toho Schmögnerová zdôrazňuje, že vláda nezaviedla skutočne progresívne zdanenie. „Vláda mohla zaviesť vysoké dane pre najbohatších, podobne ako v iných štátoch EÚ, kde sú sadzby nad 50 percent,“ hovorí bývalá ministerka financií.

Odborné a politické zlyhania

Schmögnerová sa kriticky vyjadrila aj k parlamentnej debate a spôsobu, akým vláda pristúpila ku konsolidácii. Podľa nej skrátené legislatívne konanie bolo dôsledkom nepripravenosti a politického tlaku. „Opozícia nemala priestor na reálnu diskusiu. Neskôr boli v balíčku presadené aj neodborné návrhy, napríklad zmeny v zdravotníctve, ktoré presadzovali politickí vyjednávači,“ zdôrazňuje.

Daňové úniky a nové zaťaženia

Schmögnerová ďalej upozornila, že nové daňové opatrenia nezohľadňujú reálnu situáciu v daňovom systéme. Podľa nej daňová správa nemá dostatočné nástroje na obmedzenie daňových únikov, čo v konečnom dôsledku dopadne na strednú a nízkopríjmovú vrstvu. „Bohatí si vždy nájdu spôsob, ako optimalizovať svoje dane, zatiaľ čo bežní ľudia budú musieť platiť viac,“ uviedla Schmögnerová.

Sociálne spravodlivá alternatíva

V závere rozhovoru Schmögnerová navrhla alternatívy, ako by mohla vláda dosiahnuť sociálne spravodlivejšiu konsolidáciu. Okrem progresívneho zdanenia by podľa nej mala vláda viac podporovať rodiny s deťmi a znížiť daňové zaťaženie na základné potreby, ako sú potraviny, oblečenie a zdravotná starostlivosť. „Keby vláda skutočne presadzovala ľavicovú politiku, výsledkom by bola spravodlivejšia a udržateľná ekonomika pre všetkých,“ uzavrela Schmögnerová.

Pozrite si reláciu Rozhovory u Šimona:

Kto je Brigita Schmögnerová

Brigita Schmögnerová je slovenská ekonomka a politička, narodená 17. novembra 1947 v Bratislave. V rokoch 1998 až 2002 pôsobila ako ministerka financií Slovenskej republiky v prvej vláde Mikuláša Dzurindu. Jej práca na ministerstve financií zahŕňala implementáciu dôležitých reforiem, ktoré prispeli k makroekonomickému stabilizačnému programu, a bola ocenená cenu za svetovú ministerku financií roka 2000 od Euromoney Institutional Investor PLC.

Po skončení svojej politickej kariéry v Slovenskej republike sa stala výkonnou tajomníčkou Hospodárskej komisie OSN pre Európu v rokoch 2002 až 2005. Schmögnerová tiež publikovala množstvo odborných článkov a kníh o ekonometrii, privatizácii a prechodných ekonomikách.

Populárne

Prečítajte si tiež

Envirorezort otvára výzvu za takmer 30 miliónov eur na podporu recyklácie a opätovného použitia odpadu

Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo výzvu na financovanie projektov...

Bolton varuje pred Trumpovou možnou snahou o vystúpenie USA z NATO

Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Bolton...

Návrh štátneho rozpočtu smeruje na tripartitu s dôrazom na konsolidáciu a sociálne výdavky

Ministerstvo financií SR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, ktorý bude...